묵2동 복합문화체육센터 에이오에이 스케치

2동 복합문화체육센터 culture & sports complex

 

location : 서울시 중랑구 묵2 Muk2-dong, Jungrang-gu, Seoul, Korea
year : 2020, competition project
use :
공공청사 및 체육시설 public facility
area : 3,300m² (998
)

묵2동 복합문화체육선터 에이오에이

실내 무주공간을 확보한 최상층 체육관의 직통계단과 모서리의 기둥이 저층부로 내려갈수록 점점 후퇴함으로써 일층에 위치한 주민센터의 주출입구 전면의 외부공간과 입구성을 확보한다. 이는 합리적인 프로그램의 해석에 따른 건축적 표현이며, 동시에 코너 부지에서의 공공시설로서의 역동적 인지성과 캐릭터를 만들어낸다. The staircase and corner pillars of the gymnasium on the top floor, which have secured indoor column free space, gradually recede as they go down to the ground floor, thereby securing the exterior space and entrance properties in front of the main entrance of the community center located on the first floor. This is an architectural expression according to the rational interpretation of a program, and at the same time creates a dynamic awareness and character as a public facility in a corner site.

묵2동 복합문화체육선터 에이오에이 단면 투시도
묵2동 복합문화체육센터 에이오에이 투시도

다소 시간이 더딘 동네의 분위기를 전환할 운동시설로서의 힘있고 강인한 이미지를 고려해 금속 메쉬 루버와 프레임을 디자인 요소로 입면 형성하여 미래적 이미지와 내부 공간의 기능적 요구를 충족한다. 가로경관의 친밀성을 고려해 저층부 주민시설입면의 루버는 약간 들어올림으로써 보행자 및 이용자 모두에게 개방감과 친근함을 더한다. 노란색은 동네, 먹골배를 은유한다. In consideration of the strong and dynamic image as a sports facility that will change the atmosphere of the town where time is a bit slow, the metal mesh louver and frame are formed as design elements to meet the functional needs of the futuristic image and interior space. Considering the intimacy of the streetscape, the louvers on the façade of the citizen's facilities are slightly raised, adding a sense of openness and friendliness to both pedestrians and users. The yellow color is a metaphor for the neighborhood, Muk-gol pear.

묵2동 투시조 에이오에이
묵2동 투시도 에이오에이

 

사거리에 면한 주출입구와 전면공지 

Main entrance facing the intersection