서교 근생 모형 정면 어닝 에이오에이

청운 아틀리에 주택 cheongun atelier house

location : 서울시 종로구 청운동 Cheongun-dong, Jongno-gu, Seoul, Korea

year : 2021.07 - construction in progress

use : 단독주택 single family house with atelier

area : 132m² (40)

11 3층 거실 뷰.png

 

옛것들이 아직 많이 남은 작은 동네 서촌에 정착하기로 마음먹은 집주인의 마음에서 부터 설계는 시작된다. 주변의 한옥에서 보이는 처마와 담장, 옆집 다가구 주택의 베이윈도우, 사람들을 반기는 구멍 가게의 어닝, 집밖으로 내놓은 화분들은 새로 지어지는 청운 아틀리에 주택이 어떠한 모습을 띄어야 하는지 넌지시 알려준다. 신축되지만 원래 있었던 듯, 가능한 요란하지 않고 뽐내지 않으려는 태도로 집은 익숙한 형태와 평범한 언어들로 동네에 말을 건넨다. The design starts from the heart of the owner of the house who decided to settle in Seochon, a small town where a lot of old things still remain. The eaves and fences seen from the surrounding hanok, the bay window of the multi-family house next door, the awnings of the store that welcomes people, and the flowerpots outside the house all hint at what the newly built Cheongun Atelier house should look like. Newly built, but as if they were there, the house speaks to the neighborhood with familiar shapes and ordinary language, with an attitude that is as unobtrusive as possible. 

eeeee.jpg

 

기능적이고 평범하지만 존재감을 가진 집을 스터디하는 스케치 과정들.  

The sketching process to find a house that is functional and ordinary but does not lose its presence.

1/2

 

어린 아이의 엄마이자, 미술을 전공한 아내를 위해 1층에는 온전한 작업공간, 아틀리에가 들어선다. 아틀리에는 집의 현관과 완전히 분리되어 독립적인 창작활동을 가능케 하고 싶은 남편의 마음이 담긴 것이다. 작업실의 층고를 높이기 위해서 바닥은 지면보다 약간 낮아지고 그로 인해 거리로 난 창문도 바닥으로 내려앉아 마치 작은 집이 달라붙어 있는 듯 하다. 붉은 벽돌이 깔린 주차장은 집에 따뜻함을 더하고 환봉 루버의 개방적인 출입문은 동네와 단절되지 않으려는 집주인의 배려이다. 2층에 위치한 유치원생 남자아이의 방에서는 창가 베이윈도우에 누워 책을 읽을 수 있고, 큰 드레스룸과 전용화장실이 딸린 안방은 기능적이면서도 남,동측 창을 통해 햇빛과 전망을 충분히 끌어들인다. 붉은 대리석 기둥이 노출된 계단 앞의 작은 홀은 안방, 아이방, 화장실의 문이 한곳에 모여 기능적 동선을 제공하면서도 아이만의 재미난 아지트 공간이 되기도 한다. For the mother of a small child and the wife who majored in art, an atelier, a complete work space, will be built on the first floor. The atelier is completely separated from the front door of the house and contains her husband's desire to enable independent creative activities. In order to raise the floor height of the studio, the floor is slightly lower than the ground, and as a result, the windows on the street also fall to the floor, as if a small house is attached to it. The red brick parking lot adds warmth to the house, and the semi-open door of the louver is the homeowner's consideration not to be cut off from the neighborhood. In the kindergarten boy's room located on the second floor, he can read a book lying on the bay window, and the master bedroom with a large dressing room and private toilet is functional, but it draws in plenty of sunlight and views through the south and east windows. The small hall in front of the stairs with the red marble columns exposed provides a functional flow of doors with the doors of the master bedroom, children's room, and toilet in one place, while also serving as a fun hideout space for children.

10. 2층 아이 공간 뷰.png
axono_lineX.jpg

 

1층에 숨어있던 기둥은 2층에서 일부가 드러나고 3층에서 완전히 드러나며 공간의 구심점이 된다.

The pillars hidden on the first floor are partially exposed on the second floor and fully exposed on the third floor, becoming the focal point of the space.

 

건축주와의 소통을 위한 프로젝트 컨셉북 

Concept book for communication with the client

aa.jpg

 

컴팩트한 2층에 반해 3층은 거실과 주방, 식사 공간이 하나로 이루어진 또 하나의 집이다. 경사지붕이 그대로 드러난 높은 천장은 마치 거대한 텐트를 친것 마냥 가족 모두를 하나의 공간안에서 친밀감을 강화한다. 손님방겸 서재의 장지문, 동그란 원형창, 지붕을 지지하는 우뚝선 기둥, 반복적인 창은 해외 타지 생활을 오래한 집주인에게 다양한 추억들을 떠올리게 한다. 외부 마감은 경제적인 스터코를 사용하되 1층에서 부터 3층 으로 이르는 동안 질감을 달리하여 시각적 풍요로움을 가진다. 이 집은 가족과 사회에 따뜻하고 배려깊은 마음을 지닌 집주인 부부의 성격이 그대로 반영된 결과이다. Contrary to the compact second floor, the third floor is another house with a living room, kitchen and dining area in one. The high ceiling, with its sloping roof exposed, strengthens the intimacy of the whole family in one space as if they had pitched a huge tent. Traditional sliding wooden door in the guest and study room, round windows, towering pillars supporting the roof, and repetitive windows evoke various memories for the homeowner who has lived abroad for a long time. For the exterior finish, economical stucco is used, but the texture is different from the 1st floor to the 3rd floor, giving it visual richness. This house is the result of reflecting the character of the homeowner couple who have a warm and considerate heart for family and society.

1층 아틀리에

 

1층 아틀리에는 도로레벨보다 약간 내려앉아 있어 더욱 아늑한 느낌을 준다.

The atelier on the first floor sits slightly lower than the road level, giving it a more cozy feel.

1층 아틀리에

 

1층 아틀리에는 천정, 벽, 바닥이 모두 콘크리트로 마감된다. 

In the first floor atelier, the ceiling, walls, and floor are all finished with concrete.

3층 거실